Home Gündem Ekonomi Daar gaan we weer: zorgpremie volgend jaar omhoog

Daar gaan we weer: zorgpremie volgend jaar omhoog

2012-11-05 00:00:00 DEN HAAG - ILLUSTRATIE. Bruggen slaan, de titel van het regeerakkoord van VVD en PvdA. De invoering van de inkomensafhankelijke zorgpremie is een van de hete hangijzers. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

De zorgpremie gaat volgend jaar met ruim drie euro per maand omhoog. Per jaar betalen verzekerden ongeveer 37 euro meer aan basispremie, bevestigen ingewijden in Den Haag na berichtgeving van De Telegraaf.

Zorgverzekeraars bepalen iedere herfst zelf hoeveel premie ze van hun klanten vragen, maar het kabinet stelt jaarlijks een richtlijn vast. Deze raming van politiek Den Haag komt uit op 1421 euro per jaar. De huidige premie is 1384 euro.

De geraamde stijging is geen verrassing. De kosten van de zorg lopen ieder jaar sowieso al wat op door bijvoorbeeld de vergrijzing. Ook dienen zich ieder jaar nieuwe, soms peperdure behandelingen en medicijnen aan.

Mensen met een kleine beurs gaan er niet op achteruit, omdat de zorgtoeslag meestijgt. Het kabinet sprak eerder af dat het eigen risico deze kabinetsperiode gelijk blijft, op 385 euro.

Het ministerie van Volksgezondheid wil nog niets kwijt over de cijfers, die met Prinsjesdag openbaar zouden worden.

Hoe hoog de zorgpremie daadwerkelijk wordt, is nog niet bekend. In het najaar bepalen de zorgverzekeraars uiteindelijk de werkelijke nieuwe premie.