Home Gündem Trump: ‘Zal Turkse economie vernietigen als ze te ver gaan in Syrië’

Trump: ‘Zal Turkse economie vernietigen als ze te ver gaan in Syrië’

De Turkse president Recep Erdogan wil eerstdaags Syrië binnenvallen nu de Amerikaanse troepen zich hebben teruggetrokken uit het Koerdische gebied. De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwt dat hij ‘economisch zal toeslaan’ als Erdogan volgens hem ’te ver gaat’.

De VS pasten hun beleid omtrent Syrië aan na een telefoongesprek tussen Trump en Erdogan. Nu de Amerikaanse troepen zich hebben teruggetrokken uit het Koerdische gebied, ligt de weg open voor een inval van Turkije. De VS gaven namelijk aan dat hun terugtrekking de facto een stilzwijgend fiat is voor Turkse aanvallen.

Toch ligt de kwestie bijzonder gevoelig omdat de VS bondgenoten waren van de Syrische Koerden, die door de steun van de VS uiteindelijk Islamitische Staat versloegen. Trump waarschuwde Erdogan maandagavond dat hij ‘niet te ver’ mag gaan, of dat de VS alsnog radicaal zullen ingrijpen. ‘Zoals ik al eens heb gezegd, als Turkije iets doet wat ik, in mijn grote en ongeëvenaarde wijsheid, te ver vind gaan, zal ik de Turkse economie volledig verwoesten (zoals ik al gedaan heb!)’, tweette de Amerikaanse president. 

IS-strijders

Trump schreef ook dat ‘de VS al meer gedaan hebben dan iemand kon verwachten, zoals de overwinning van 100 procent op het kalifaat’. Hij vindt dat het tijd is voor andere landen in de regio om hun terrein te beschermen.

Trump verwijt de EU dat ze te weinig doen om verslagen IS-strijders op te nemen. ‘De Verenigde Staten zullen die niet vasthouden voor wat vele jaren kan duren en een grote kost kan zijn voor de Amerikaanse belastingsbetaler’, meldt het Witte Huis.

‘Destabiliserende gevolgen’

‘Turkije zal nu verantwoordelijk zijn voor alle IS-strijders die gevangen zijn genomen in het gebied de afgelopen twee jaar, in de nasleep van het verslaan van het territoriale “Kalifaat” door de Verenigde Staten’, aldus nog het Witte Huis. Erdogan wil door zijn invasie een bufferzone van 30 km creëren waarin twee miljoen Syrische vluchtelingen zouden worden ondergebracht.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft Turkije maandag gewaarschuwd voor de mogelijk ‘destabiliserende gevolgen’ van een militaire operatie in het noorden van Syrië. Die gevolgen zouden gelden voor ‘Turkije, de regio en daarbuiten’, aldus het Pentagon in een communiqué. Het ministerie zegt nog een Turkse operatie niet expliciet te ‘steunen’, laat staan aan te moedigen.

Frankrijk ‘extreem bezorgd’

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt ‘extreem bezorgd’ te zijn over ‘een mogelijke unilaterale militaire actie’ van Turkije.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken vindt dat zo’n unilaterale actie de inspanningen zouden tenietdoen die Frankrijk samen met de Syrische Democratische Strijdkrachten levert, in het kader van antiterreur. Want, zo waarschuwt Parijs, Islamitische Staat (IS) ‘blijft een grote bedreiging voor onze nationale veiligheid’. Het ministerie staat naar eigen zeggen in nauw contact over de kwestie met de Europese en andere partners van de coalitie tegen IS.