Home Gündem Politie grijpt in bij demonstratie PKK en Turken in Rotterdam

Politie grijpt in bij demonstratie PKK en Turken in Rotterdam

De demonstratie van PKK op het Kruisplein in Rotterdam loopt uit de hand. De ME grijpt in tegen protesterende Turken en PKK die voor een grimmige sfeer zorgden. Er zijn meerdere personen aangehouden.

Het is nog altijd onrustig rondom station Rotterdam Centraal. Er vallen klappen op het Stationsplein. De politie grijpt rond 20:15 uur opnieuw in.

Een half uur eerder verzocht de politie de Turken dringend om terug te gaan naar het Schouwburgplein. Toen dat niet gebeurde zagen ze zich genoodzaakt geweld te gebruiken. De groep PKK werd onder begeleiding van politie naar het Stationsplein geleid.

Rond 19:15 uur sloeg de sfeer om, meldde Rijnmond-verslaggever Sjoerd de Vos. De politie riep via de megafoon om dat er geweld gebruikt zou worden als de demonstranten zich zich niet aan de regels zouden houden.

‘Erdogan, terrorist!’

De PKK zouden van 19:00 uur tot 20:00 uur demonstreren. Honderden stonden met spandoeken aan het Kruisplein en riepen leuzen als ‘Erdogan, terrorist!’. De gemeente had hen een vak toegewezen waar zij konden demonstreren.

Ook was een vak voor tegendemonstranten aan de andere zijde van de trambaan ingericht. Een tiental Turken protesteert ook en steekt vuurwerk af. Zij hadden niet bij de gemeente gemeld, maar de gemeente hield er rekening mee dat de demonstratie een tegengeluid op kan roepen. De politie en Mobiele Eenheid probeert beide groepen uit elkaar te houden.

Het is nog onduidelijk hoe de demonstratie uit de hand heeft kunnen lopen.