Home Gündem Nederlandse IPTV servers voor illegale betaal-tv platgelegd

Nederlandse IPTV servers voor illegale betaal-tv platgelegd

93 servers in Nederland uit de lucht gehaald

De fiscale politie en justitie hebben in onder andere Nederland, Frankrijk, Bulgarije, Griekenland en Italië een groot illegaal netwerk van iptv-diensten uit de lucht gehaald. Via het netwerk konden internetgebruikers met een illegaal tv-kastje onbeperkt bijna gratis naar duizenden tv-zenders kijken.

Volgens Eurojust, de Europese organisatie voor de bestrijding van zware, grensoverschrijdende criminaliteit, zijn de afgelopen dagen ruim 200 servers platgelegd, waaronder 93 servers in Nederland.

De kastjes werden op internet en via de zwarte markt verkocht. Mensen kochten een goedkoop kastje wat op het internet werd aangesloten. Daardoor konden ze soms voor een tientje per maand naar veel betaaltv-zenders kijken zoals Canal+, Netflix en diverse voetbalkanalen.

Ook buitenlandse betaalzenders waren populair, zoals Sky Italia. In Italie zouden tienduizenden kastjes in omloop zijn. De fraude zou betaaltelevisiezenders ruim 6,5 miljoen euro aan misgelopen inkomsten hebben gekost.

Stichting Brein, een private Nederlandse organisatie die zich inzet tegen inbreuken op intellectuele eigendomsrechten van auteurs, laat weten blij te zijn met het oprollen van het illegale netwerk.