Home Gündem Terugreis naar Nederland – wat mag ik meenemen in mijn bagage?

Terugreis naar Nederland – wat mag ik meenemen in mijn bagage?

Hoeveel sigaretten mag ik meenemen van een land buiten de Europese Unie naar Nederland?

Een stuk minder dan binnen de Europese Unie. Let dus goed op dat u niet te veel inslaat.

Bent u 17 jaar of ouder? Dan mag u dit belastingvrij mee terug nemen:

 • 200 sigaretten (1 slof)

Soms gelden aparte regels voor uw bagage

Hiervoor:

 • medicijnen
  Meestal mag u die gewoon meenemen. Maar soms hebt u een medische verklaring nodig. Lees meer bij: Mag ik mijn medicijnen meenemen naar het buitenland?
 • namaakartikelen
  Als u die meeneemt voor eigen gebruik, doen wij niet moeilijk. Neemt u ze mee voor de handel, dan nemen wij ze in beslag.
 • huisdieren
  Lees wat u moet doen als u uw huisdier meeneemt op reis.
 • vlees, vis en zuivel
  Komt u uit een EU-land? Dan mag u dat meenemen. Komt u uit een land buiten de EU? Dan mag u geen vlees en zuivel meenemen. Vis mag wel, maximaal 20 kilo.
 • groente, fruit en bloemen
  U mag een kleine hoeveelheid meenemen. Maximaal 5 kilo groente of fruit of 5 bossen bloemen.
 • planten 
  Neem nooit zomaar planten mee terug naar Nederland. Voor planten gelden regels voor de invoer. Lees op de site van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wat u hiervoor moet doen. 
 • hele oude producten of producten die van grote waarde zijn voor een land
  Bijvoorbeeld kunst, antiek en boeken die ouder zijn dan 100 jaar. Maar ook een stukje van een oude ruïne. U mag die niet altijd zomaar meenemen. Twijfelt u? Vraag dan of u een vergunning nodig hebt. Dat kan bijvoorbeeld bij de Nederlandse ambassade in het land waar u het voorwerp koopt. Of bij de Douane van dat land.
 • geld
  Neemt u € 10.000 of meer mee? En komt u van buiten de EU? Dan moet u aangifte doen bij de Douane. U hoeft geen belasting te betalen, maar de Douane moet weten dat u het geld bij u hebt. Lees meer bij: Hoeveel geld mag ik meenemen op reis?

Extra regels voor handbagage

Gaat u met het vliegtuig? Dan zijn er niet alleen douaneregels voor uw bagage. Luchthavens zelf hebben ook regels voor handbagage. Sommige spullen mag u bijvoorbeeld niet als handbagage meenemen. Zoals vloeistoffen of scherpe voorwerpen.

douane belastingdienst