Home Gündem Ekonomi De waarheid over de Turkse en Koerdische kwestie en de operaties in...

De waarheid over de Turkse en Koerdische kwestie en de operaties in Syrie

Turkije vecht als enige NAVO-land tegen IS (religieus terreur) in Al-Bab en Jarablus en de PKK/YPG (communistisch terreur) en heeft in de afgelopen jaren duizenden mensen verloren bij aanslagen in Istanbul, Ankara, Ceyhan, Diyarbakir.

Turkije heeft met Syrië in 1998 afgesproken dat het haar grenzen mag beschermen aan beide kanten (Adana Agreement) wanneer Syrië daar zelf niet toe in staat blijkt te zijn.

Turkije draagt alle lasten van de Syrische burgerloog en neemt 4 miljoen Syrische en Koerdische vluchtelingen op, die komen bovenop de 2 miljoen Irakezen en Afghanen als gevolg van de Westerse regime change-politiek in het Midden Oosten.

Turkije beschermt dus als buitenwacht de grenzen van de EU en de NAVO, zoals Hongarije en Spanje dat recent verklaarden.

Als stank voor dank krijgt Turkije te maken met sancties, boycots en internationale kritiek en neemt men het op voor de Koerden die openlijk steun betuigen aan de PKK en aan de YPG

Het moge duidelijk zijn dat Turkije geen probleem heeft met de Koerdische bevolking, sterker nog zij zijn een onderdeel van het Turkse volk. Minstens 25% van de Turkse bevolking bestaat uit Koerden. Er is een tijd geweest dat Koerden wegens politieke kwesties minder rechten hadden in Turkije maar dit is inmiddels sterk verbeterd.

Sommige Nederlanders vinden het zielig voor de Koerden. „Dat komt doordat ze de situatie niet goed begrijpen. Dat is niet zo gek. Turkse Nederlanders kijken naar Turkse én naar Nederlandse televisie. Ze lezen Turkse én Nederlandse kranten. Ze zijn dus beter geïnformeerd dan de meeste Nederlanders, die maar naar één zender kijken en één krant lezen.

In 2009 raakt de Koerdische kwestie in een stroomversnelling. Er zijn hervormingsstappen gezet om de rechten van de Koerdische minderheid te verbeteren. Deze hebben vooral betrekking op de Koerdische taal. Zo wordt het toegestaan om op universiteiten in het Koerdisch te onderwijzen en mogen dorpen de oorspronkelijke Koerdische naam naast de Turkse naam hanteren. Ook is er een staatszender die 24 uur in het Koerdisch uitzendt en mogen commerciële tv-zenders vooralsnog maximaal vier uur in de week in het Koerdisch uitzenden. Al tientallen jaren leven de Koerden en Turken door heel Turkije in vrede.

De Koerden hebben in Turkije wel de hoogste posities kunnen bereiken, zoals premier, vicepremier of legerleider. In 1983 werd Turgut Özal premier van Turkije. Hij was gedeeltelijk van Koerdische komafen was tussen 1989 en 1993 president van het land. Hoe bedoel je Turkije onderdrukt de Koerden en wil zelfs van ze af?

Waar Turkije wel problemen mee heeft zijn de terroristische groeperingen PKK en vertakkingen zoals de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) en de Syrische Koerdische Democratische Uniepartij (PYD)

De Koerdische Arbeiderspartij (PKK) is al decennia lang een doorn in het oog van de Turkije. Opgericht in de late jaren zeventig als een marxistisch-leninistische beweging, nam de PKK in 1984 de wapens op tegen de Turkse regering. De PKK streed, onder leiding van Abdullah Öcalan, voor een onafhankelijke Koerdische staat in Turkije. In die bloedige strijd, gekenmerkt door hinderlagen en bomaanslagen, kwamen volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meer dan 30.000 Turkse burgers en militairen om. Honderdduizenden Koerden ontvluchten hun streek, naar andere delen van het land.

De PKK wordt beschouwd als een terroristische organisatie door Turkije, de VS en de EU.

Turkije wil in het noorden van Syrië een veilige zone creëren tot een diepte van 30 kilometer, zodat een deel van de Syrische vluchtelingen weer terug kunnen keren naar hun land. Het noordoosten van Syrië, waar overwegend Arabieren wonen, was lange tijd in handen van de terreurbeweging ISIS, maar ging over naar de Syrische tak van de terreurbeweging PKK en de YPG. De operatie is dus enkel gericht tegen deze terroristische groeperingen en niet zoals de media beweerd tegen de bevolking zelf.

bronnen: Wikipedia, NRC, AIVD, de Volkskrant.